Det har været indgroet i vores hjerner, at kropsfedt er fjenden. Vi skal af med så meget af det som muligt, ikke? I virkeligheden handler det mere om at omdanne dårligt fedt til godt fedt. I en proces kaldet beiging kan motion forvandle hvidt fedt til celler, der ligner brunt fedt - som forbrænder flere kalorier og kan beskytte dig mod diabetes og hjertesygdomme.

Før vi dykker ned i forskningen, er det vigtigt at forstå forskellen mellem hvidt og brunt fedt. Hvidt fedt, eller hvidt fedtvæv, er fedt, der bliver lagret som energi . Det meste af fedtet i vores kroppe er hvidt fedt, og mange forskere mener, at det fungerer som isolering.

Brunt fedt, eller brunt fedtvæv, genererer energi som varme. (Det får sin farve fra jernrige mitokondrier, som er cellens energikraftværker.) Formålet med brunt fedt er at skabe kropsvarme og opretholde kropstemperaturen. Det gør det ved nedbrydning af glukose og fedtmolekyler . Som resultat,brunt fedt forbrænder flere kalorierog aktiveres i kolde temperaturer.Det betyder ikke, at du skal prøve detopbygge dit brune fedtved at sidde i et isbad! Og du behøver ikke nødvendigvis at have mere brunt fedt. Forskning foreslår en tredje mulighed: beige celler. Beige celler, eller beige fedtvæv, dannes når hvidt fedt begynder at virke og ligne brunt fedt .

Hvordan træning træner hvidt fedt til at fungere som brunt fedt

Ifølge Siddhartha Angadi, en assisterende professor i pædagogik i afdelingen for kinesiologi ved University of Virginia, viser masser af forskning, hvordan træning omdanner fedt. Motion får dit fedt til at passe, hvis det giver mening. Og det er lidt fedt, siger han. Data og undersøgelser, der viser, at når du træner, beiger du det hvide fedt, så det begynder at ligne mere brunt. Den er ikke hvid-brun, men den er ikke hvid-hvid. Og så passer den et sted i midten. Men det er det, der giver det dets gavnlige metaboliske egenskaber.

Angadi siger, at meget af denne viden kommer fra en undersøgelse fra 2015 offentliggjort i Diabetes Journal . Til undersøgelsen udførte et forskerhold ved Harvard Medical School et eksperiment på gnavere. De ville vide, hvordan fedtceller har gavn af træning.

For at besvare dette spørgsmål fik holdet en gruppe mus til at træne regelmæssigt. En anden gruppe mus fik en kost med højt fedtindhold og forblev stillesiddende. Musene på en diæt med højt fedtindhold tog på i vægt og blev diabetikere. Forskerne transplanterede derefter fedt fra de motionerende mus ind i nogle af de stillesiddende mus.

Efter ni dage bemærkede de noget ekstraordinært. Musene med transplanteret fedt blev sundere. Deres blodsukkerniveauer faldt, og de blev mere følsomme over for insulin. Virkningerne af den fedtrige diæt blev i det væsentlige vendt.

I en anden undersøgelse fra Journal of Experimental Biology , forklarede forskere, hvordan træning påvirker hvidt fedt. De sagde, at det får individuelle celler til at skrumpe og mitokondrier til at blive mere aktive. Derudover får motionstræning fedtceller til at udskille kemikalier, der forbedrer metabolisk sundhed.

Sådan træner du dit fedt

Hvis du er klar til at omdanne dine fedtceller til små stofskiftemaskiner, bliver du nødt til at øge din træning. Det American Heart Association anbefaler, at voksne udfører mindst 150 minutters aerob træning med moderat intensitet om ugen. Det kan virke som meget, men det er kun 21 minutter om dagen. Hvis du ønsker en hviledag, kan du i stedet dyrke 25 minutters motion i 6 dage.

AHA foreslår, at du laver muskelstyrkende bevægelser på mindst to af disse dage. Det er selvfølgelig vigtigt at starte i det små og øge mængden og intensiteten af ​​fysisk aktivitet over tid. Start med noget så simpelt som at gå, og når du føler dig klar, så tag en dansetime eller spintime! En gradvis tilgang vil forhindre dig i at gøre for meget på én gang, hvilket kan være farligt. Det vil også hjælpe dig med at gøre træning til en sund vane. Med konsistens vil du også være i stand til at træne dig selv og dine fedtceller!