At undgå forarbejdede fødevarer er et af de mest almindelige forslag til nogen, der forsøger at træffe sundere spisevalg. At fokusere på friske, hele ingredienser er fantastisk ... men også stort set umuligt efter nutidens standarder.

Vi taler ikke kun om travle tidsplaner, der får os til at stole på færdigretter og frosne middage. Næsten al den mad, vi køber i købmanden og endda på landmændenes markeder, er blevet forarbejdet. At vide, hvordan man kan kende forskel på sund og usund forarbejdet mad, er det, der gør hele forskellen.

Er nogle forarbejdede fødevarer sunde?

Ifølge Akademiet for Ernæring og Diætetik , forarbejdet mad er alt, der er blevet kogt, dåse, frosset, pakket, beriget, konserveret eller forberedt. Det inkluderer ting, vi normalt ikke betragter som forarbejdede, som poser med bladgrønt og færdigskåret frugt og grøntsager. Selvfølgelig er disse minimalt forarbejdede og unægtelig sunde muligheder.Selv lidt mere forarbejdede fødevarer, som dåse eller frosne frugter og grøntsager , betragtes stadig som sunde. Faktisk tilberedes disse typisk på deres højeste friskhed, som bevares ved at blive behandlet. Visse pastasaucer, salatdressinger og bageblandinger kan også finde sig selv under den sunde paraply på trods af, at der er tilføjet ingredienser for smag, tekstur og holdbarhed. Det samme gælder nogle madolier, brød, pasta og mejeriprodukter.

Det, der er vigtigt at holde øje med, er, om disse varer er blevet tilsat tonsvis af sukker eller natrium. F.eks. er dåsefrugt i vand eller dens egen juice helt i orden - men ekstra sødestoffer som koncentreret juice eller majssirup krydser dem ind i den mindre sunde kategori. Det er også en god idé at kigge efter muligheder med lavt natriumindhold eller saltfrit, når du vælger grøntsager, supper og saucer på dåse.

Hvad er dårlige forarbejdede fødevarer?

Som du sikkert kan gætte, ultraforarbejdede fødevarer er, hvad eksperter anser for at være usundt. Frossenpizza, mikroovnsmiddage, delikatessekød, chips, slik, sodavand og dybest set alt det sjove junkfood, vi allerede ved, at vi ikke bør spise så meget. De kan stadig nydes i moderate mængder - men al den lækre smag, der gør dem så fristende, skyldes oftest højere niveauer af sukker og natrium, der vil ødelægge vores helbred, hvis vi går overbord.

Forskere, der for nylig observeret mere end 100.000 deltagere over en femårig periode fandt ud af, at kun 10 procent af deres måltider bestod af ultraforarbejdede fødevarer i høj grad øgede deres risiko for hjerte-kar-sygdomme som forhøjet blodtryk og slagtilfælde. Disse resultater er især bekymrende, da de også hævder, at ultraforarbejdet mad i øjeblikket udgør omkring 25 til 60 procent af den gennemsnitlige daglige kost over hele kloden.

Endnu en undersøgelse offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrition observerede højere niveauer af ultraforarbejdet fødevareforbrug fører til hurtigere ældning af celler. Dette er alt sammen oven i det faktum, at højt forarbejdet mad er kendt for forårsager vægtøgning , også.

Nederste linje: Selvom de fleste fødevarer er forarbejdet på en eller anden måde, bør vi forsøge at balancere vores indkøbskurve med mere minimalt eller let forarbejdede varer og undgå ultraforarbejdede fødevarer så meget som muligt.